S L A A P A S S O C I A T I E S

Gepubliceerd door marijebekker op

Wiegen, in slaap voeden, handjes vasthouden, in de armen van de ouders in slaap vallen, in slaap hupsen.. Vaak zijn dit manieren die ouders gebruiken om hun kleintje te laten slapen. Soms omdat ze dit zelf een fijne manier vinden, maar vaak door een gevoel van noodzaak, bijvoorbeeld vanwege spelende onrust zoals reflux of koemelkeiwitallergie. En zoals doorslapen gewend, doen ook slaapassociaties dat.

Er bestaan onafhankelijke slaapassociaties, zoals het slaapzakje aandoen en dan prompt moe worden of duimen. Slaapassociaties zijn afhankelijk als het kleintje een ander nodig heeft om in slaap te vallen en zichzelf niet kan bedienen. Het kleintje heeft dan ieder slaapje iemand nodig om in slaap te vallen en vaak na iedere slaapcyclus opnieuw. Simpelweg omdat hij zelf niet weet hoe hij in slaap moet vallen. Dit brengt stress, waardoor er nog slechter geslapen wordt en er vervolgens meer hulp nodig is. Met oververmoeidheid als gevolg, waardoor nog slechter wordt geslapen.

Ik zie het regelmatig in mijn praktijk en ouders vragen zich af hoe ze ervan af kunnen komen. In de consulten besteed ik hier altijd aandacht aan en neem ik het op in het slaapplan. Slapen zonder afhankelijke slaapassociaties is namelijk een voorwaarde voor het onder de knie krijgen van de slaaptechniek waar stapje voor stapje naartoe wordt gewerkt.

Hoe voorkom je deze afhankelijke slaapassociaties?

  • Breng de eventuele onrust in balans. Zoek naar de oorzaak en pak deze aan. Dit geeft rust en een goede basis om te werken aan betere slaap.
  • Leg jouw kleintje wakker of slaperig in bed, maar doe dit niet slapend.
  • Laat voeding niet het slaapmiddel zijn en laat je kleintje dus niet op een voeding in slaap vallen.
  • Houd de juiste wakkertijden aan die passen bij de leeftijd van jouw kleintje (bij jonge baby’s zijn deze vaak korter dan je denkt!). Deze geven het ideale moment aan om in slaap te vallen. De ‘sweet spots’ voor optimale slaap.
  • Laat je kleintje niet (te lang huilen), troost op tijd. Dat geeft vertrouwen en draagt bij aan een goede hechting.

Loop jij ook tegen afhankelijke slaapassociaties aan en wil je ervan af? Ik denk graag met je mee.

Liefs, Marije